Børneopdragelse vs. Børneinddragelse

Det boblende Momster har vist sig igen. Det er som en besættelse der pludselig rammer min krop. Den bygges op inde i kroppen for til sidst at eksplodere og overtage hele mit sind!

Kender i det? Man bliver sur på børnene, af noget, som set i bakspejlet, helt sikkert bare har været banaliteter, men alligevel noget som i øjeblikket har gjort dig rasende, ked af det og vred. For mit vedkommende kan det være når Emmaly (på 10 år) gentagende gange gør det modsatte af hvad jeg har sagt – hvad jeg har dikteret! For jer der ikke har børn i dén alder, kan jeg garantere jer, at preteenagealderen har sat ind for fuld skrue nu og det er pludselig helt andre dilemmaer man bokser med som forældre.

Min datter har nået en alder nu, hvor hun gerne vil i centret med veninderne og hygge. Det må hun rigtig gerne og jeg har fuld tillid til, at de opfører sig pænt. Det sker jo gerne, at Emmaly får penge med i centret, måske 50-100 kr., men altid med sætningen: “Brug nu ikke alle sammen på slik og lign!”. Men det sker jo hver gang. I princippet er det jo okay. Det går sgu nok en gang i mellem. Men det er jo mere det faktum, at vi har lavet en aftale og hun har lovet mig det! Hun kan endda forsøge, at lyve sig ud af at det ikke er dét, som pengene er gået til. Det ender altid med en diskussion, hvor jeg bliver irriteret og fortæller hende, at det er svært for mig, at kunne stole på hende, når hun lyver og gør det modsatte af, hvad jeg har givet besked på.

I går var jeg sammen med en god veninde, som fortalte om et vennepar, hvor manden gik mere ind for inddragelse af børnene end at diktere reglerne. Så i stedet for at sige til min datter, at hun ikke skal bruge alle pengene på slik, så spørge hende “Hvor mange penge har du tænkt dig at bruge i centret?” og på denne måde forhandle med hende og lade hende selv overveje, hvad der kunne være et rimeligt beløb. På denne måde, er det ikke bare endnu en regel eller begrænsning sat af mor, men et valg hun selv har truffet. Det lyder super banalt, men virkelig noget som jeg tog til mig og tænker der ville fungere godt på en (pre)teenager som min.

Andre der har lignende erfaringer med de større børn?

Med den lille på 4, er det jo så helt andre ting, som kan vække mit indre Momster!

Skriv et svar